• 001
  • 003
  • 002
  • 004
  • 002
 
Kastelen

 

Kastelen van Beaufort
     
 
Maak kennis met de geschiedenis van de middeleeuwse burcht en ontdek hoe de laatste bewoonster leefde in het renaissancekasteel. Midden in de natuur kan men in Beaufort twee kastelen in één keer bezichtigen. Niet ver van de idyllische kasteelvijver verheft zich de indrukwekkende middeleeuwse burcht tegen de coulisse van een rotswand. De burcht ontstond tussen 1050 en 1650. Na omvangrijke renova tiewerkzaamheden werden de imposante ruïnes al in 1932 voor het publiek geopend. Vandaag de dag staan zij onder monumentenzorg. Loopt men iets verder, dan ontdekt men het Re naissance-slot uit de 17e eeuw. Het bijzondere interieur ademt de geest van verloren tijden. Dit slot kan alleen onder leiding van een gids worden bezocht. Aan het einde van het bezoek wordt men getrakteerd op een proeverij van de smakelijke Casséro-likeur. Al onze likeuren zijn naturprodukten zonder chemische toevoegingen, zij dienen koel geserveerd en bewaard te worden. Cassero is een likeur van zwarte bessen met hoog vitamine C gehalte. Cassero kan puur, als likeur gedronken worden, of naar keuze gemengd worden met kersenbrandewijn, bronwater, wiite wijn (Kir), champagne (Kir Royal), of heet water als grog. Cassero-Kirsch is een likeur bestaande uit Cassero en kersenbrandewijn. La Framboise des Bois is een edele likeur van wilde frambozen met een heerlijke smaak. La Vieille Prune is een pruimenbrandewijn van zeer hoge kwaliteit.
     
Adres:   Beaufort Castles
Rue du Château
L-6313 Beaufort
Telefoon:   +352 83 66 01
E-mail :   contact@beaufortcastles.com
Website:   www.beaufortcastles.com
www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-beaufort
     
tekst & foto's: www.visitluxembourg.com

 


     
Kasteel Bourglinster
     
 
Al jaren heeft ook een bekend restaurant zijn adres in het kasteel
Linster wordt voor het eerst genoemd in 1098 als bezit van Sankt Simeon in Trier. Een oud kasteel zou in Altlinster hebben gestaan. Vroeger was er een kasteel, een bewoonde versterkte toren, een kapel en een ringmuur.
Het echtpaar Beatrix von Linster en Dietrich von Fentsch, maarschalk van Luxemburg, ontvangen het kasteel als een leengoed van gravin Ermesinde van Luxemburg in 1231. Vanaf het midden van de 14e eeuw wordt het kasteel de zetel van de familie Orley. Gedurende deze tijd werd de kasteelkapel omgebouwd en aan de noordkant een woontoren toegevoegd.
In 1408 werd Johann von Orley, deken van Luxemburg, gerechtsheer van Linster. Tussen het einde van de 14e en de 15e eeuw werd het lagere kasteel (Huis Waldeck) met een slotgracht, versterkte deuren en twee verdedigingstorens gebouwd. In de 15e eeuw is het kasteel verdeeld onder de families Orley, Hammerstein en von Bettstein. In 1476 wordt Bernard II van Orley genoemd als raadsheer en kamerheer van Karel de Stoute.
In 1477 trouwt Heinrich von Metzenhausen met Maria Antonetta Boos van Waldeck, zij is een gedeeltelijke erfgename van Linster. In 1527, vindt het huwelijk van Dietrich von Metzenhausen, gouverneur van het hertogdom Luxemburg, met Johanna von Orley plaats. Hij ontvangt van Karel V de hele heerschappij van Linster, met het hoge rechtsgebied als leengoed. Tussen 1542 en
1544, tijdens de oorlogen tussen Karel V en Franciscus I, werden beide delen van het kasteel grotendeels verwoest.
Vanaf 1548  wordt de Renaissance-vleugel aan de zuidkant gebouwd. Men laat daarbij een muur van de woontoren bestaan. Tussen 1682 en 1684 verwoestten Franse troepen opnieuw delen van het onderste kasteel.
Tijdens het tweede kwart van de 18e eeuw wordt de barokke gevel opgetrokken aan het einde van het praalhof.
In 1750 trouwt Eva von Metzenhausen met de infanteriekapitein Peter Georg von Zitzwitz, die Linster in 1759 als leengoed ontvangt. Van de 18e tot de 20e eeuw zijn opeenvolgende edelen en burgers eigenaren van het kasteel, tot de aankoop door de Luxemburgse staat in 1968.
Tussen 1969 en 1988 vindt de restauratie van het bovenste kasteel en zijn dependances plaats en worden de ruïnes van het onderste deel van het kasteel verstevigd.
Sinds 1982 vinden er tentoonstellingen, concerten, conferenties en recepties plaats en sinds de restauratie van de schuren zijn er kunstateliers en -werkplaatsen op het terrein van het kasteel. Al jaren heeft ook een bekend restaurant zijn adres in het kasteel.
     
Adres:  

Bourglinster Castle
8, Rue du Château
L-6162 Bourglinster

Telefoon:   +352 78 78 78
E-mail :   info@bourglinster.lu
Website:   www.bourglinster.lu

 


 
     
Kasteel Larochette
Gratis met Luxembourgcard.    
 
Ontdek de middeleeuwse geschiedenis van kasteel Larochette.
Het kasteel kijkt uit over het pittoreske dorpje Larochette, waardoor het een heel bijzonder karakter heeft. De eerste gebouwen op deze site dateren uit de 11e eeuw en zijn gelegen op een voorgebergte van Luxemburgse zandsteen en domineren de vallei van de Ernz Blanche, een zijrivier van de Sûre, met ongeveer 50 meter. Een brand in 1565 reduceerde alle gebouwen op het terrein tot ruïnes. Het huis in Créhange is het enige dat in de jaren tachtig op een meer consequente manier is gerestaureerd. Tijdelijke kunsttentoonstellingen en incidentele concerten vullen de historische muren met leven.
Het kasteel is geopend van 1 april tot 19 november
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: op het terrein, bij de ingang van het terrein.
Dichtstbijzijnde bushalte: Larochette, Spuerkeess (300 m)
     
Adres:   Larochette Castle
Montée du Château
L-7622 Larochette
Telefoon:   +352 26 87 09 68
E-mail :   info@visitlarochette.lu
Website:  

chateaularochette.lu
www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-larochette

 


     
Kasteel Wiltz
     
 
Het eerste echte kasteel in Wiltz stond in Niederwiltz, waar nu de decanale kerk staat. Het moest de stad beschermen tegen vijanden, maar de locatie was zo slecht gekozen dat het verschillende keren werd ingenomen.
In de 13e eeuw bouwden de heren van Wiltz, op zoek naar een gunstiger ligging, het nieuwe kasteel op een hoger gelegen rotsachtige uitloper.
In 1631, onder het bewind van graaf Jan, werd begonnen met de bouw van het renaissancekasteel dat er nu nog staat. Het nieuwe gebouw werd rond 1720 voltooid.
Tegenwoordig herbergt het kasteel het Nationaal Museum van de Brouwkunst en het Museum van de Slag om de Ardennen, evenals een VVV-kantoor.
In juni en juli is de trap van het kasteel het toneel van het jaarlijkse Wiltz-festival.
Concerten, toneelstukken en andere artistieke voorstellingen worden opgevoerd in het prachtige amfitheater met het kasteel op de achtergrond.
     
Adres:   Syndicat d'Initiative et du Tourisme Wiltz
35, Rue du Château
L-9516 Wiltz
Telefoon:   +352 95 99 39 50
E-mail :   visit@wiltz.lu
Website:   www.visitwiltz.lu
www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-wiltz

 


 
     
Kasteel Brandenbourg
     
   
De ruïnes van het kasteel, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 10e eeuw, liggen op een rotsachtige uitloper met uitzicht op het dorp Brandenbourg.
Een veilige cirkelvormige route met archeologische informatiepanelen leidt de bezoekers door het kasteel, van de tunnel die het kasteel verbindt met de lager gelegen binnenplaats tot de torenspits en de kapel. Er zijn ook enkele mooie en bewonderenswaardige kelders.
     
Adres:   Brandenbourg Castle
Haaptstrooss
L-9360 Brandenbourg
Telefoon:   +352 80 38 03
E-mail :   dufayscl@pt.lu
Website:   www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-brandenbourg

 


 
     
Kasteel Vianden
Gratis met Luxembourgcard.    
 
Het kasteel van Vianden is een echte trek pleister. Het is een van de grootste en mooiste feodale residenties uit het Romaanse en Gotische tijdperk. Het kasteel, dat gebouwd werd in de tijd tussen de 11e en 14e eeuw op de fundamenten van een Romeinse vesting en een Karolingische vluchtburg was lang het eigendom van de groothertogelijke familie, tot het in 1977 overging naar de staat. Daarna werd het gerestaureerd en sindsdien straalt het in oude glans. Het kasteel van Vianden telt vandaag de dag tot een van de belangrijkste historische monumenten van Europa. In de ingangshal bevindt zich een modern, interactief bezoekerscentrum.
Het middeleeuwse festival in de zomer is een jaarlijks terugkerend evenement geworden in het kasteel van Vianden. Gedurende deze tijd ontdekken bezoekers een kleurrijke middeleeuwse animatie met gevechtsdemonstraties, muzikanten, vuurartiesten, jongleurs, minstrelen, roofvogelshows en kalligrafiedemonstraties en nog veel meer.
De LuxembourgCard is niet geldig tijdens het Middeleeuws Festival.
     
Adres:   Château de Vianden
Montée du Château
L-9408 Vianden
Telefoon:   +352 83 41 08 1
E-mail :   info@castle-vianden.lu
Website:   castle-vianden.lu

 


 
     
Kasteel van Colmar-Berg
     
   
Het kasteel Berg in Colmar-Berg, waarvan de oorsprong teruggaat tot het begin van de 15e eeuw, is de hoofdresidentie van de groothertog van Luxemburg en is omgeven door een uitgestrekt park. De vlag op het dak van de toren geeft aan of de groothertog thuis is of niet.
Het kasteel kan niet bezocht worden.
     
Adres:   Administration Communale de Colmar-Berg
5, Rue de la Poste
L-7730 Colmar-Berg
Telefoon:   +352 83 55 43 1
Website:   www.colmar-berg.lu/
    https://www.visitluxembourg.com/nl/attractie/castle-colmar-berg

 


 
     
Museum van maquettes van Luxemburgse kastelen
Gratis met Luxembourgcard.    
 
Kastelen en burchten van Luxemburg op schaal
Het kasteel van Clervaux herbergt een uitzonderlijke collectie van 22 modellen van Luxemburgse kastelen en burchten. In de gerenoveerde ruimten in het binnenhof van het kasteel staan maquettes op schaal 1:100 met informatie in woord en beeld.
     
Adres:   Administration Communale de Clervaux
6, Montée du Château
L-9712 Clervaux
Telefoon:   +352 621 46 96 82
E-mail :   musee.maquettes@clervaux.lu
Website:   www.clervaux.lu

 


 
     
Kasteel Bourscheid
Gratis met Luxembourgcard.    
 
Het kasteel van Burscheid met gotisch vorstenhuis
Het kasteel van Bourscheid is Luxemburgs grootste burcht. Het is een indrukwekkend bouwwerk met karakteristieke ronde torens. Het kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in de 10e eeuw en in de 14e en 15e eeuw uitge breid, toen de vestingmuur met zes gotische torens werd toegevoegd. Voor een rondleiding staan audioguides in zeven verschillende talen ter beschikking. Vanaf de burcht heeft men een fantastisch uitzicht over het dal rond Bur scheid. ’s Avonds wordt het gebouw stemmig verlicht, wat een sprookjesachtige atmosfeer oproept
     
Adres:   Bourscheid Castle
Schlasswee
L-9140 Bourscheid
Telefoon:   +352 99 05 70
E-mail :   info@castle-bourscheid.lu
Website:   www.castle-bourscheid.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-bourscheid

 


 
     
Kasteel van Bettendorf
     
   
Het huidige kasteel van Bettendorf dateert uit 1728 en werd in 1962 gerestaureerd. Het barokke gebouw is privé-bezit en daarom niet toegankelijk voor het publiek, maar kan wel van buitenaf worden bewonderd.
     
Adres:   Administration Communale de Bettendorf
1, Rue Neuve
L-9353 Bettendorf
Telefoon:   +352 28 12 54
Website:   www.bettendorf.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/bettendorf-kasteel

 


 
     
Burcht Useldange
    Burcht Useldange
 
Rond 1100 ontstond door boedelscheiding de heerschappij van Useldingen.
Eerstbekende eigenaars waren Theobald van Useldinge en zijn vrouw Azeka. in het 13de eeuw sterft deze dynastie uit. Johann van Rodemacher wordt 1415 door huwelijk met Irmgart van Boulay nieuwe rechtmatige heer. De Rodemachers verliezen echter hun leen door de intrigen in de frans-bourgondische oorlog.
Useldingen wordt 1479 door Maximilian I. in beslag genomen en aan Christoph van Baden toegewezen. Kasteel en kapel leden zware schaden. Wilhelm van Nassau-Vianden erft 1674 kasteel en leen en verkoopt het aan Franz-Sebastian Bauer van Everlingen. In de daaropvolgende tijd zal het kasteel helemaal uiteenvallen. 1903 werd de kapel afgebroken.
In 1924 koopte vrouw Kuhn-Wolff van Useldingen de ruïnes aan. Deze laaste eigenaars verstevigen weliswaar muur en donjon, maar vernietigen echter het poort en bouwen in plaats van de grote zaal een moderne villa (1934), die vandaag als stadhuis dient.
Een culturele route voor slechtziende
Rond om het kasteel, zoals ook in het toren bereik, ontstaat op het ogenblik door UNESCO een culturele route voor slechtziende. Trots worden aan de burcht van Useldingen op zestien verschillende plaatsen het lokale cultuurgoed voorgesteld. Deze route helpt sechtziende de geschiedenis van het kasteel te voelen, horen en ruiken.
Een verder doel voor de buitenste route is diersoorten uit de omgeving voortestellen, zoals ook de integratie van de kruidentuin waar de bezoekers alles over planten en kruiden kunnen exploreren. Dit bereik is ook met aanwijzingsborden voor slechtziende voorzien.
     
Adres:   Useldange Castle
2, rue de l'Église
L-8706 Useldange
Telefoon:   +352 23 63 00 51 29
E-mail :   info@visitguttland.lu
Website:   www.visitguttland.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-useldange

 


 
     
Kasteel Pettingen
     
   
De prachtige ruiïnes duiden op de macht van het kasteel van weleer. De vesting van Petting was vanaf het 10de eeuw bekend onder de naam "Pittigero Mazini", welke in het 13de eeuw van Petting of Pittingen werd vervangen. De namen van de heren van Pittingen zijn met alle belangrijke gebeurtenissen uit de luxemburgse middeleeuw verbonden, bijvoorbeeld de huwelijk van Ermesinde, de troonsbestijging van Heinrich IV en het huwlijkscontract van graaf Johann de blinde.
De ruïnes zoals ook alle goederen van het heerschappij Criechingen werden aan graafschap Peyrouse vermaakt. Het erfenis Pittingen en Bissen werden met andere goederen 1837 aan de hertog van Arenberg verkocht. Sinds 1947 is het kasteel Pettingen eigendom van de Luxemburgse overheid.
     
Adres:   Pettingen Castle
25, Rue du Château
L-7463 Pettingen
Telefoon:   +352 32 50 23 1
E-mail :   info@mersch.lu
Website:   www.mersch.lu
    https://www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kasteel-pettingen

 


 
     
Kasteel Koerich - Gréiweschlass
   

Kasteel Koerich - Gréiweschlass

 
Het kasteel van Koerich, gelegen in het kleine dal van de Goeblingse beek, is een typische burcht van de lage landen. Met de indrukwekkende toren en de buitenmuren in bijna perfecte rechthoek, vormt het een harmonische eenheid samen met de barokke kerk en het dorp Koerich. Het was Wirich II., heer van Koerich en majordomus van Luxwemburg, wie einde van het 12de eeuw en begin van het 13de eeuw het burcht complex liet bouwen.
De verdedigingstoren, genoemd "hekse toren", is net als de buitenmuren van laatromaanse stijl. Met een plattegrond van 12 x 11,6 m en een muurdikte van 3 tot 3,5 m behoord hij - diens originaal hoogte op eens 25 tot 30 m geschat werd en vandaag alleen maar nog 11 m hoog is - tot de machtigste kasteel toren van de regio.
Een gedeeltelijke verbouwing in gotische stijl, gebeurde rond 1300. Tussen 1380 en 1385 ondernam Gilles d'Autel-Koerich beduidende veranderingen, hij liet in de Burgbering een gotisch huis en twee haakse toren in de zuidgevel bijbouwen.
1728 werd de zuidvleugel nogmaals in barokke stijl omgebouwd. Vanaf de tweede helft van het 18de eeuw werd het kasteel van geen edele heer meer bewoond. Er werd geen onderhoudwerk meer doorgevoerd en het kasteel werd onbewoonbaar. De laatsete eigenaar, Pierre Flammang, ondernam vanaf 1950 bouwkundig beveiligingswerk. Vandaag is het kasteel eigendom van de Luxemburgse overheid.
Audiogids beschikbaar - Bezoek Luxemburg West APP
     
Adres:   Koerich Castle - Gréiweschlass
Rue du Château
L-8385 Koerich
Telefoon:   +352 30 85 09
E-mail :   ksf@vo.lu
Website:   www.ksf.lu
    www.visitluxembourg.com/place/koerich-castle

 


 
 
 
     
 
 
 
   
Groot Hertogdom Luxemburg
25, Rue Maximilien
L-6463 Echternach
Tel. +352 2877 55 31
E-mail: info@travelinstyle.lu

België
Rootenstraat, 7 bus18
B-3600 Genk
Tel. +32 (0)3 313 60 79
E-mail: info@travelinstyle.be

Credits:
Tekst & foto's: visitluxembourg.com