• 001
  • 003
  • 002
 
Mullerthal

Klein Zwitserland
Schiessentümpel / Schéissendëmpel waterval
     
   
De Schiessentümpel is een kleine, schilderachtige waterval in de Zwarte Ernz. Met de kunstzinnige stenen brug en de indrukwekkende rotsen is dese plek een van de meest gelieftde plaatsen voor een uitstapje in de Regio Mullerthal - Luxemburgs Klein Zwitserland.
Als we het tegenwoordig over de Schiessentümpel hebben, spreken we ook van de brug en de waterval. De zandstenen brug werd gebouwd in 1879 en hoewel hij geen praktische functie heeft op het gebied van mobiliteit zoals andere grote bruggen, is hij sinds 1879 het symbool van de regio Mullerthal - Luxemburgs Klein Zwitserland.
Vóór 1879 was de regio moeilijk toegankelijk, gevaarlijk voor de mens, en er werd gezegd dat de regio op een oerwoud zou lijken en werd het 'land van de wolven' genoemd.
Dit veranderde echter in 1814 met het prominente bezoek van Joseph von Görres uit Koblenz. Joseph von Görres was niet alleen directeur schoolonderwijs van de provincie Neder- en Midden-Rijn, waartoe Luxemburg destijds ook behoorde, maar hij was ook wetenschapper voor de krant "Rheinischer Merkur", die in hetzelfde jaar verscheen. Daarnaast schreef de Brusselse journalist Victor Joly in zijn reisboek ook over Luxemburg "Les Ardennes".
Deze twee vermeldingen en beschrijvingen hebben ertoe geleid dat mensen uit de buurlanden Luxemburg hebben leren kennen en zin kregen de regio te bezoeken. De Luxemburgse staat heeft toen een beter wegen- en treinnetwerk opgezet. In 1873 was er een treinstation in Grundhof en in 1877 werden de eerste kredieten bereid gesteld voor de aanleg van een weg tussen Grundhof en het dorp Müllerthal. De verbinding tussen het dorp Mullerthal en Breitler werd ook in 1881 voltooid. Zo kon je van beide kanten het dorp en de Schiessentümpel bereiken.
De beroemde brug, die nu een symbool van de regio is, werd tussen 20 maart en 27 juli 1879 door de steenhouwer Jean-Pierre Prommenschenkel uit Christnach binnen vier maanden aangelegd. In die tijd werd de brug gebouwd met stoomkalk en zandsteen en hij staat er nog steeds zoals hij toen werd gebouwd. De houten reling is iets later toegevoegd en in de loop der jaren meerdere keren vernieuwd.
De brug of eigenlijk het midden van de Zwarte Ernz vertegenwoordigt de gemeentegrens tussen Waldbillig en Consdorf.
Nu viert de Schiessentümpel zijn 140e verjaardag en maakt deel uit van het culturele en toeristische erfgoed van het land.
Om de Schiessentümpel met alle gemak te kunnen bekijken zijn er 2 opties te voet: vanaf het "Tourist Center Heringer Millen" op de lokale wandelpaden (W6 & W7), na ongeveer 1 km, of vanaf de dichtstbijzijnde grote parkeerplaats tussen het dorp Müllerthal en de kruising bij de Breidweiler brug aan de straatweg CR121.
Vanaf de parkeerplaats zijn het ongeveer 500 meter naar de waterval. U kunt wandelen langs de weg of via de Route 3 van de Mullerthal Trail richting Mullerthal.
     
Adres:   Schiessentümpel / Schéissendëmpel waterfall
CR 121
L-6245 Mullerthal
Telefoon:   +352 72 04 57 1
E-mail :   info@mullerthal.lu
Website:   www.mullerthal.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/schiessentumpel-waterval

 


     
Aquatower Berdorf
Gratis met de LuxembourgCard  
   
Dompel u onder in de fascinerende wereld van het drinkwater in de regio Mullerthal
Geen leven zonder water – waarom niet eens een keer uw kennis over dit element op een ontspannende manier opfrissen? Duik onder in de fascinerende wereld van het drinkwater en bezoek de 55 meter hoge “Aquatower” in Berdorf. Een tentoonstelling met verschillende interactieve consoles informeert over het thema “water en geologie”. Een bijzondere attractie is het uitzichtplatform op 50 m hoogte. Geniet van het indrukwekkende uitzicht over Berdorf en omgeving. Aan de voet van de toren zijn er zitgelegenheden en voor kinderen waterspelen.
     
Adres:   Aquatower Berdorf
106a, Rue de Consdorf
L-6551 Berdorf
Telefoon:   +352 79 01 87 37
E-mail :   aquatower@berdorf.lu
Website:   www.aquatower-berdorf.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/aquatower-berdorf

 


 

 
     
Museum Tudor
     
   

Henri-Tudor-Museum: passie voor elektriciteit.
Voor Henri Tudor was elektriciteit een passie. Het aan hem gewijde museum in Rosport biedt een spannende mix van interactieve stations en een traditioneel museum. Ervaar de impact van het werk van Henri Tudor op het dagelijkse leven – vanaf de 19e eeuw tot op heden. De ingenieur behoort tot de pioniers bij de ontwikkeling van mogelijkheden voor de opslag van stroom: van lood-zuur accu’s, straatverlichting, landbouwmachines tot aan transportmogelijkheden en nog veel meer. Hier kan men in de voetsporen van zijn onderzoek treden – experimenteren is daarbij uitdrukkelijk gewenst!
Nu nieuw: verken het museum via de audiogids! Het is gemakkelijk met de izi.travel app of op: https://izi.travel/nl/4ae7-musee-tudor/nl
Dichtstbijzijnde bushalte: Rosport, Gemeng

     
Adres:   Tudor Museum
9, Rue Henri Tudor
L-6582 Rosport
Telefoon:   +352 73 00 66 206
E-mail :   info@musee-tudor.lu
Website:   www.musee-tudor.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/museum-tudor-rosport

 


 

     
Abdijmuseum Echternach
Gratis met de LuxembourgCard  
   
Duik in de geschiedenis van Echternach en ontdek de werken van het voormalige scriptorium van de abdij, het leven van de heilige Willibrord en archeologische overblijfselen.
In de middeleeuwen werden door de monniken van de abdij van Echternach talrijke, in heel Europa bekende, zeer rijkversierde manuscripten gemaakt. Hiervan getuigt nog vandaag de dag het museum dat in de gewelfde kelderzalen van het abdij-paleis van 1727 is ondergebracht. Hier zijn hoogwaardige facsimile’s van handschriften zoals de Codex Epternacensis tentoongesteld, die in het Echternacher scriptorium werden gemaakt. Het abdijmuseum biedt bovendien een overzicht van het leven en werk van Willibrord. Hij heeft de abdij van Echternach gesticht in 698. Zijn gebeente ligt in de crypte van de basilica. Ook de springprocessie, die tot het immateriële culturele erfgoed van de UNESCO behoort, is terug te voeren op Willibrord.
Het Abdijmuseum heeft audiogidsen in het Duits, Frans, Nederlands en Engels, die gratis worden verstrekt aan bezoekers. De meeste gebruikers hoeven alleen borg als garantie zijn identiteitskaart.
Dichtstbijzijnde bushalte: Echternach, Lycée (500 m)
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Parkeerplaats A Kack (500 m)
     
Adres:   Museum of the Abbey Echternach
11, Parvis de la Basilique
L-6486 Echternach
Telefoon:   +352 72 74 72
E-mail :   info@mullerthal.lu
Website:   abteimuseum.org
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/abdijmuseum-echternach

 


 

 
     
Romeinse Villa Echternach
     
   

De Romeinse villa van Echternach is één van de belangrijkste gebouwen uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen. Dit luxurieuze huis bood de bewoners destijds een indrukwekkend comfort. In het aangrenzende museum wordt het dagelijkse leven in de Romeinse villa met levensgrote poppen nagebootst. Een film over de Romeinse cultuur en een nagebouwde Romeinse tuin met meer dan 70 planten vervolledigen de informatie. Geniet na een bezoek van een wandeling rond het meer van Echternach.

     
Adres:   "Gallo-Roman site" Echternach
Rue des Romains
L-6478 Echternach
Telefoon:   +352 47 93 30 214
E-mail :   servicedespublics@mnha.etat.lu
Website:   www.villaechternach.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/gallo-romeinse-plaats-echternach

 


 
     
Cultuur rondweg "Via Epternacensis Echternach"
     
   
Cultureel parcours door de oudste stad van Luxemburg, Echternach
De cultuurwandeling in 15 etappes door Echternach voert door de Basiliek, met het documentatiecentrum over de Springprocessie. De site van de voormalige benedictijnerabdij met orangerie, abdijtuin en Rococo Paviljoen in het stadspark staat eveneens op het programma van deze cultuurhistorische route. Vervolgens gaat het langs de stadsmuur naar het Gotische Huis en het marktplein met het voormalige Paleis van Justitie “Dënzelt.” De Kerk van de Heiligen Petrus en Paulus en het Hihof-gebouw vormen het eindpunt van de route binnen de stadsmuren. Verdere etappes zijn de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw (nrs. 14) en de Romeinse Villa (nrs. 15) aan het meer.
     
Telefoon:   +352 72 02 30
E-mail :   touristinfo@visitechternach.lu
Website:   www.visitluxembourg.com/nl/routes/via-epternacensis-echternach

 


 
     
St. Willibrord basiliek Echternach
     
   
Crypte (Merovingers) met graf van de stichter van de abdij van Echternach. De huidige St. Willibrordbasiliek dateert uit de 11e en 13e eeuw. Na zware beschadigingen gedurende het Ardennenoffensief werd hij in neoromaanse stijl herbouwd. De crypte stamt uit de Karolingische tijd en heeft waardevolle fresco s uit dit tijdperk. Hier staat de rijk versierde marmeren sarcofaag met het stoffelijk overschot van de Heilige Willibrord en ontspringt ook de St. Willibrord-bron. De barokke biechtstoelen en de glas-in-lood vensters van de basiliek zijn evenzeer bezienswaardig.
     
Adres:   St. Willibrord Basilica Echternach
L-6460 Echternach
Telefoon:   +352 72 02 30
E-mail :   touristinfo@visitechternach.lu
Website:   basilika.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/st-willibrordbasiliek-echternach

 


 

     
Parochiekerk van de Heilige Petrus en Paulus
     
   
Vanaf een heuveltop kijkt de Sint-Petrus-en-Pauluskerk majestueus neer op het stadscentrum van Echternach.
Attentie: De kerk is momenteel gesloten
Vanaf een heuveltop kijkt de Sint-Petrus-en-Pauluskerk majestueus neer op het stadscentrum van Echternach. In de Romeinse tijd stond hier een fort, vanuit zijn torens kon de rivier de Sûre in de gaten worden gehouden.
De kerk en een klein klooster worden genoemd in een document uit het jaar 698, het jaar waarin de stad Echternach werd gesticht door de benedictijnse monnik Willibrord.
Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door stijlelementen uit verschillende tijdperken, de 12 meter diepe put is indrukwekkend.
Bijna 100 jaar lang werden de relikwieën van Sint-Willibrordus hier bewaard in een barokke houten kist. Dit is de reden waarom de beroemde dansprocessie van Echternach hier tot het begin van de 20e eeuw eindigde.
In 2008 brachten uitgebreide restauratiewerkzaamheden gewelfschilderijen uit de late renaissance aan het licht.
     
Adres:   Saint Peter and Paul church
Rue de la Montagne
L-6460 Echternach
Telefoon:   +352 72 02 30
E-mail :   touristinfo@visitechternach.lu
Website:   www.visitechternach.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/parochiekerk-van-de-heilige-petrus-en-paulus-echternach

 


 
     
Geo-Expo
     
   

De tentoonstelling "Mëllerdall UNESCO Global Geopark" toont het ontstaan van het bijzondere geologische, natuurlijke en culturele erfgoed van de regio. Het vertelt over de vorming van de geologische ondergrond als de zeebodem en over de vorming van het landschap nadat de zeebodem vast land werd. Het behandelt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen door de mens vanaf het stenen tijdperk tot de moderne tijd, en verklaart het ontstaan van het cultuurlandschap met zijn veelheid aan ecologische niches.
Gratis toegang!

Dichtstbijzijnde bushalte: Beaufort, Härewiss (50m)
Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Beaufort, Rue de l'église (50m)

     
Adres:   Natur- & Geopark Mëllerdall
6, Rue de l'Auberge
L-6315 Beaufort
Telefoon:   +352 26 87 82 91
E-mail :   info@naturpark-mellerdall.lu
Website:   www.naturpark-mellerdall.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/natur-geopark-mellerdall-expositie

 


 
     
Het meer van Echternach
     
   
Vanuit Luxemburg, ligt bij de ingang van Echternach het recreatiecentrum rond het kunstmatig aangelegde meer van circa 30 hectare.
An het meer zijn tal van recreatieve mogelijkheden, recreatief, sportief en cultuureel wordt in alle wensen voorzien. Bij de ingang van het meer is een grote gratis parkeerplaats.
Rond het meer is een pad voor voetgangers om te wandelen, te fietsen en aan inline skaten te doen. Op het meer kunt u gaan waterfietsen of vissen (met vergunning) . Het meer is omgeven door 375 hectare bos, waar verschillende wandelroutes doorheen lopen. Vlakbij de jeugdherberg, op "Adventure Island", is er een zwemzone die van mei tot september elke dag van 7 tot 22 uur gratis toegankelijk is.
Op het terrein rond het meer ligt ook de Romeinse villa met haar museum (gratis toegang), een Huis van de Natuur (kan geboekt worden voor groepen en schoolklassen), een bikepark, trampoline (in de zomer), een avontuurlijke speeltuin en diverse barbecueplaatsen.
De jeugdherberg biedt vele sport- en recreatiemogelijkheden en heeft een klein restaurant met een terras.
Elk jaar vinden veel verschillende evenementen plaats op het prachtige terrein. Grote muzikale evenementen, zoals "E-lake", sportevenementen zoals de "Mill Man Trail", of de "open-air cinéma" trekken veel bezoekers.
     
Adres:   Echternach lake
L-6479 Echternach
Telefoon:   +352 72 04 57 1
E-mail :   info@mullerthal.lu
Website:   www.mullerthal.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/het-meer-van-echternach

 


 
     
Kalktufbron - Kallektuffquell
     
   
Bij de kalktufbron in de vallei van de Zwarte Ernz stroomt kristalhelder kalkhoudend water over een richel in een bekken. De kleuren van het water en de rotsen en de diversiteit van de soorten mos zijn zeer indrukwekkend.
Deze prachtige plek is het best bereikbaar via de lokale wandeling W7 (10,2 km), met start in Heringer Millen of via Route 3 van de Mullerthal Trail. Voordat u de bron bereikt, wandelt u over 600 meter houtvlonders, die langs de Zwarte Ernz voeren en deze meerdere malen overbruggen.
     
Adres:   Travertine source Kallektuffquell
CR 121
L-6239 Breidweiler
Telefoon:   +352 72 04 57 1
E-mail :   info@mullerthal.lu
Website:   www.mullerthal.lu
    www.visitluxembourg.com/nl/attractie/kalktufbron-kallektuffquell

 


 
 
     
 
 
 
   
Groot Hertogdom Luxemburg
25, Rue Maximilien
L-6463 Echternach
Tel. +352 2877 55 31
E-mail: info@travelinstyle.lu

België
Rootenstraat, 7 bus18
B-3600 Genk
Tel. +32 (0)3 313 60 79
E-mail: info@travelinstyle.be

Credits:
Tekst & foto's: visitluxembourg.com